08 March 2015

Cinci povestiri la început de 2015

in Bucharest, Romania

Între romanele citite de curând s‑au strecurat și câteva povestiri, strânse de‑a lungul săptămânilor pe Kindle; în continuare câteva impresii despre ele:

Jay Lake – An Exile of the Heart

În spațiul dintre Pământ și Lună, stațiile spațiale se găsesc într‑o competiție acerbă pentru tehnologie și resurse care seamănă mai mult cu un război rece. În acest context tensionat, Trieste Maria Kaolung Delgado-Richter de Cleone, moștenitoarea stației Cleone, este exilată de mama ei după ce dejoacă o tentativă de asasinat din partea propriului tată-vitreg. Deși antrenantă și plină de întorsături, povestirea recurge prea des la clișee și întreaga intrigă pare desprinsă dintr‑o poveste medievală, în care moștenitorii regatelor sunt păstrați ca ostateci sau căsătoriți pentru consolidarea alianțelor. Singura noutate e că povestea de dragoste inevitabilă are ca protagoniste două prințese – deși și aici se strecoară clișeul la fel de flagrant al dragostei la prima vedere. Final e ceva mai bun, ceea ce mă face să cred că povestirea ar fi beneficiat de o rescriere în care să se pună accentul pe alte evenimente, poate chiar extinsă cu câteva capitole.

Nota mea: 2.0

disponibilă online pe site‑ul Clarkesworld Magazine

Alastair Reynolds – The Sledge-Maker’s Daughter

Din nou o tentă medievală, de data asta într‑o Anglie cufundată într‑o iarnă perpetuă de generații, care de‑abia acum începe să dea semne de încălzire. Tehnologia a revenit la un stadiu primitiv, și singurele indicii că ne aflăm în viitor și nu în trecut sunt bucățile de metal cu proprietăți excepționale care cad uneori din cer. Kathrin, fiica făuritorului de sănii, parcurge pe jos drumul către văduva Grayling, cu un transport de provizii. După o înfruntare nedorită cu Garret Kinnear, întâlnirea cu bătrâna Grayling ia o întorsătură neașteptată, când aceasta insistă să‑i ofere lui Kathrin un obiect misterios și o poveste greu de crezut despre cum l‑a obținut. O modalitate clasică de a dezvălui și cititorului secretele iernii nesfârșite (și nu, nu e o iarnă nucleară), care se dovedesc pe măsura imaginației cu care ne‑a obișnuit în romanele sale.

Nota mea: 4.0

disponibilă online pe site‑ul Clarkesworld Magazine

Aliette de Bodard – The Breath of War

Beneath Ceaseless Skies magazine cover art

Pe planeta Voc, sfâșiată de ani de război civil, un armistițiu cu forțele imperiale aduce o rază de speranță. Pentru Rechan însă, relaxarea armată contează prea puțin, de vreme ce sarcina avansată o obligă să călătorească departe în munți, în zona periculoasă controlată de rebeli. Motivul acestui pelerinaj forțat vine dintr‑o tradiție neobișnuită: aici, la atingerea maturității femeile cioplesc un fel de avatar dintr‑o rocă specială, care e apoi însuflețit de respirația lor. Acest ‘frate-de-suflu’ trebuie să fie prezent la nașterea copiilor femeii pentru a le insufla la rândul lui viață, altfel copiii se vor naște morți. Avatarul lui Rechan a rămas în munți și, fără o metodă de a‑l contacta, ea trebuie să‑l caute acolo, însoțită de nepoata ei Akanlam și sora-de-suflu a acesteia. Deși bine echilibrată și scrisă cu atenție la detaliu și emoție, premisa fraților-de-suflu mi s‑a părut neverosimilă, prea fantastică în contextul în care restul temelor și fundalul conflictului amintesc puternic de ciclul Xuya, care se vrea mai realist.

Nota mea: 3.0

disponibilă online pe site‑ul Beneath Ceaseless Skies

Paul McAuley – 17

În adâncurile Fabricii, o tânără rebelă visează la stelele de deasupra, în timp ce muncește cu greu colectând metale pentru a se întreține. Speranța ei de scăpare capătă formă odată cu apariția lui Doc Roberts, un veteran care începe s‑o instruiască și este impresionat de capacitatea ei intelectuală. Dacă la început atmosfera opresivă și întunecată pare să indice o lume post‑apocaliptică ascunsă în subteran, lecțiile lui Doc dezvăluie pentru 17 și pentru cititor că nu ne aflăm pe Pământ, ci pe o colonie în sistemul Delta Pavonis, fondată cu secole în urmă de o mică navă automată. Societatea a evoluat într‑un mod interesant, spre o stratificare avansată, aproape feudală, în care puținii înstăriți duc o viață de lux la suprafață, în timp ce majoritatea trudesc toată viața în ferme și fabrici, fără nici o perspectivă de schimbare. În ciuda dimensiunilor reduse, povestirea e încărcată de acțiune, răsturnări de situație și personaje bine definite, lăsând impresia de consistență și realism.

Nota mea: 4.5

disponibilă online pe site‑ul autorului

Aliette de Bodard – Three Cups of Grief, by Starlight

De data asta cu certitudine parte din universul Xuya, povestirea urmărește reacțiile apropiaților după moartea lui Duy Uyen, o cercetătoare în domeniul bioingineriei. Fiul ei, Quang Tu, care a îngrijit‑o în ultimii ani de viață și boală, este copleșit de durere și lipsă; în plus, autoritățile imperiale refuză să‑i predea amintirile mamei sale, opunându‑se tradiției pe motiv că informațiile despre cercetare sunt prea importante. Tuyet Hoa este succesoarea profesoarei Duy Uyen, cea care primește amintirile pentru a putea continua munca ei, și trebuie să se împace cu aceste impulsuri străine și să găsească propriile soluții la problemele lăsate deschise. Ultima perspectivă este a navei-minte The Tiger in the Banyan, prima născută a lui Duy Uyen, care percepe diferit timpul petrecut cu mama ei, rememorând fiecare moment cu claritatea de la început. O povestire foarte personală, care abordează altfel genul science-fiction, ca un fundal diferit pentru aceleași drame umane care au existat de la începutul vremurilor.

Nota mea: 4.0

disponibilă online pe site‑ul Clarkesworld Magazine

Post a Comment